Translate / Tercüme et

Saturday 20 February 2010

Fed “bol para” döneminin sonunu ilan ediyor / Dollar rises on surprise Federal Reserve move

Fed “bol para” döneminin sonunu ilan ediyor






Bloomberg19 Şubat 2010
Fed “bol para” döneminin sonunu ilan ediyor
ABD Merkez Bankası (Fed), iskonto faiz oranında artırıma giderek, piyasalara likidite sağlamak için 2007'den beri sert şekilde uyguladığı borçlanma maliyetleri düşürme politikasını sonlandırmaya dönük ilk somut adımı da atmış oldu. Karar sonrası dolar değer kazanırken, borsalar küresel çapta geriledi.

Ben Bernanke başkanlığında toplanan Fed, Perşembe günü bankalara doğrudan verdiği kredilere uygulanan iskonto faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0.75'e yükseltme kararı aldı. Karar sonrası dolar değer kazanırken, borsalar küresel çapta geriledi.

Bloomberg'de yayımlanan bir haberde, iskonto faiz oranında 2006'dan beri yapılan bu ilk artırımın, bankanın küresel kriz nedeniyle 96 yıllık tarihinde uygulamaya koyduğu en sert gevşek para politikasında sona yaklaşıldığına dair önemli bir işaret olduğu belirtildi.

Başta Fed olmak üzere dünya merkez bankaları, küresel krizle birlikte likidite sıkışıklığını gidermek için faiz oranlarını tarihin en düşük seviyelerinde tutarken, piyasalara da ihtiyaç duyulan fonlamanın sağlanabilmesi için yeni kredi olanakları yaratmıştı.

PSİKOLOJİK ETKİSİ VAR
Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, iskonto faiz oranının, şimdiye kadar para politikasının ilerleyen dönemlerdeki seyrini gösteren önemli bir psikolojik araç olduğuna dikkat çekti.

California Devlet Üniversitesi ekonomi bölümü öğretim üyelerinden Sung Won Sohn, "Buradaki esas nokta şu: Fed, önümüzdeki dönemde faiz oranlarını mevcut seviyesinde tutmak ya da indirmek yerine yukarı çekeceğinin işaretini verdi" dedi.

Uzmanların aksine, Fed açıklama notunda, kararının mevcut para politikasına bir etkisi olmayacağını söyledi ve bunu borç vermede bir "normalleşme" durumu olarak tanımladı. Banka, gösterge faiz oranlarını "uzun bir süre daha" düşük seviyelerini koruyacağını belirtti.

Fed, açıklamasında para politikası kurulu toplantılarından sonra yapılan değerlendirmesini değiştirmemiş olsa da küresel krizin etkileri hissedilmeye başlandığı dönemde de attığı ilk adım iskonto faiz oranını indirmek olmuştu.

DOLAR YÜKSELDİ

Yine de Fed'in açıklaması yatırımcıların piyasada faiz artırımlarının yolda olduğu beklentisiyle hareket etmelerine mani olmadı. Bankanın, dördüncü çeyrekten itibaren faizleri artırmaya başlayacağı beklentileriyle, ABD doları değer kazanırken, borsalarda düşüş yaşandı.

Euro/dolar paritesi, açıklamayla Tokyo işlemlerinde 1.3485 seviyesine geldi. Avrupa'nın önde gelen borsaları da güne düşüşle başladı.

S&P KARARIYLA DÜŞTÜ

Fed kararı, sonrasında dolar iç piyasada değer kazanırken, daha sonra Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'tan Türkiye'ye gelen not artırımı haberiyle yeniden geriledi. Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında gün içinde 1.53 seviyesini gördükten sonra, S&P kararıyla 1.51 seviyelerine geriledi.

S&P, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”ye yükseltti. S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise “BB “ya yükseltti. Açıklamada, notlara ilişkin görünümün “pozitif” olduğu belirtildi.

FED YETKİLİLERİ TEMKİNLİ

Her ne kadar piyasadaki beklentiler ve Fed’in attığı adımlar, faiz artırımlarının bu yıl içinde başlayacağı tahminlerini güçlendiriyor olsa da Fed yetkilileri, bu beklentileri yatıştırmaya çalışıyor.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, faiz artırımı beklentilerinin aşırıya kaçtığı uyarısı yaptı. Bullard, "Piyasalarda, faiz oranlarını bu yıl artıracağımızla ilgili yüksek beklentiler abartılıyor... Artırım sürecinin 2011 yıla sarkma olasılığı da bulunuyor" dedi.

ABD Merkez Bankası, bankalararası gecelik borçlanma faiz oranını 2008'den beri yüzde sıfır ile yüzde 0.25 arasında tutuyor. Bankanın para politikası kurulu geçen ay yaptığı açıklamada, faizlerdeki bu seviyenin "uzun bir süre daha" sürdürüleceğini söylemişti.

Bernanke, küresel finansal krizin başladığı dönemde ilk para politikası silahını iskonto faiz oranlarını indirerek çekmişti. 2007 yılının yaz aylarında mortgage krizinin derinleşmesiyle, normalde gösterge faizin yüzde 1 üstünde olan iskonto oranı, yüzde 0.50'ye çekilmiş ve gecelik olan vadesi de 30 güne uzatılmıştı.

Resource/Kaynak: hurriyet.com.tr


Dollar rises on surprise Federal Reserve move

Man walks in front of electronic stock board in Tokyo
The Fed's decision took markets by surprise

The dollar has risen against a basket of currencies after the US Federal Reserve's surprise increase in interest rates for emergency bank loans.

The US central bank said late on Thursday that it was lifting its discount rate to 0.75%, from 0.5%.

Analysts saw the move as a sign that the Fed could soon raise its other key lending rate.

The dollar hit a nine-month high against the euro of $1.3477 before falling back to $1.3574.

US stocks fell in early trading as investors feared any further rate rises could slow the economic recovery.

However, inflation figures also released on Friday showed only a small increase in consumer prices.

This calmed fears that interest rates could soon rise, and stocks bounced.

The main Dow Jones index closed up 9.5 points at 10,402.35. European markets closed up slightly.

'Further normalisation'

The Fed cited "continued improvement in financial market conditions" as the reason for its move.

"Like the closure of a number of extraordinary credit programs earlier this month, these changes are intended as a further normalisation of the Federal Reserve's lending facilities," the Fed said in a statement.

Against the yen, the dollar rose to its highest level in a month at 92.10 yen, before weakening slightly to 91.9 yen, while the UK pound was trading at $1.5456.

The modifications... do not signal any change in the outlook for the economy or for monetary policy
Federal Reserve

"Even though this is not an official tightening, it shows that the Fed is at least 'moving'," said Antje Praefcke, currency strategist at Commerzbank.

As well as the discount rate, the Fed also sets the federal funds rate - the benchmark rate at which banks lend to each other and is used to set rates on mortgages and car loans.

The Fed's decision is the first unexpected change to either of its key rates since the height of the financial crisis last year.

Stock falls

The Fed's move took stock markets by surprise, with Asian markets seeing large falls overnight.

Japan's benchmark Nikkei 225 index fell 2% to 10,123.58, while Hong Kong's Hang Seng fell 2.6% to 19,894.

"The modifications are not expected to lead to tighter financial conditions for households and businesses and do not signal any change in the outlook for the economy or for monetary policy," the Fed said.

It did not change its funds rate - which remains at a target of between zero and 0.25%.

However, despite the Fed's assurances, the move raised concerns that an increase in its funds rate may soon follow, as its two key rates have usually moved in tandem.

"The Fed can talk all day about how the discount rate hike is technical and not a policy move, but the market sees it as a shot across the bow," said Chris Rupkey, chief financial economist at Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ in New York.

The Fed also raised the minimum bid on a special programme to boost short-term lending to 0.5%, from 0.25%.

Resource/Kaynak: news.bbc.co.uk

No comments:

Post a Comment