Translate / Tercüme et

Wednesday, 10 March 2010

Balıkesir Belediyesi Kültür ve sanat etkinli: Banu AVAR

Banu Avar Konferansı Büyük İlgi Gördü 02/03/2010/17:13:42

Balıkesir Belediyesi`nin düzenlediği kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Balıkesir`e gelen Gazeteci-Yazar Banu Avar `Hangi Dünya Düzeni` adlı konferansında ülkemizin ABD ve batı ülkeleri ile olan son elli yılındaki ilişkileri değerlendirdi.


27 Şubat Cumartesi günü Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta, Türkiye üzerindeki oyunlara dikkat çeken Banu Avar, Türkiye`nin askeri değil; sivil bir darbeden geçtiğini ifade etti. Konferansta Avar`ın hazırladığı belgesel bir film gösterildi ve bu belgesel gösteriminin ardından konuşan Banu Avar, dünyanın büyük şirketler tarafından planlı bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu saldırılardan en çok yoksul kesimin etkilendiğini ifade eden Avar, bu dönemde başlayan Tekel işçilerinin eyleminin topluma bir ışık olduğunu kaydetti.


Avar: `Beyinler Uyuşturuluyor`


Toplumda önce özelleştirilmelerin yapıldığını kaydeden Banu Avar, daha sonra sırasıyla beyinlerin uyuşturulduğunu ve son aşamada da etnik kimlik ve dinin kullanılarak, insanların birbirine kışkırtıldığını söyledi. Avar, toplumu ikiye bölmek, insanları etnik kökenlerine göre ayırmak için ne gerekiyorsa yapıldığını dile getirerek, Türkiye’de yaşanan sürecin daha önce dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alan ve sonradan sekize bölünen Yugoslavya’da yaşandığını belirtti. Özellikle televizyon kanallarında yayınlanan dizilere ve programlara dikkat çeken Avar, “Bu dizi ve programları izleyen kişi karmaşık konuları anlayamıyor, ilgisi de sürekli dağınık oluyor. Bunlar beyne format atan diziler ve programlar. Ülkemizin hassas olduğu konular ve insanlarımızın gelenekleri var. Bizim evimizde annem her yemekte belki bir misafir gelir diye sofraya bir tabak fazla koyar. Yere bir ekmek kırıntısı düşse alırız. Dizilerle geleneklerimiz bozulmaya çalışılıyor. Mesela yemek programları ile kendi kendimiz hakkında `ne kadar iğrenç bir milletiz` düşüncesi yaratılmak isteniyor. Evlilik programları ile de bizim yaşlılara olan bakış açımız değiştirilmek isteniyor. Fakat bizim ülkemiz Yugoslavya gibi olmayacaktır. Tam bu dönemde Tekel işçilerinin eylemi, bir şeyleri değiştirebileceğimizi göstermiştir. Türk milletine umutsuzluk yakışmaz. Çünkü eğer diyalektik düşünebilirseniz, umutsuz olamazsınız” dedi.


`Ekonomi Herşeyi Belirler`


Gazeteci-Yazar Banu Avar konferansında ekonominin milli olması gerektiğine de değinerek herşeyi ekonominin belirleyeceğini ifade etti. Avar, “Önce ekonomiyi bozarlar. Ekonomi milli değil ise her türlü melanet gelir. Herşeyi özelleştiriyorlar ve satıyorlar. Önümüzdeki aylarda GAP ta satılacak. Akarsularımız, nehirlerimiz satılıyor. Venezuella ise özelleştirilen milli varlıklarını devletleştiriyor. Bunu Amerika`da yapıyor. Fakat devletleştirme ülkemizde adeta yasak” şeklinde konuştu. Atatürk döneminde uygulanan ekonominin bir çok ülkede örnek olarak gösterildiğini ifade eden Avar, `Atatür Modeli` denilen bu uygulamanın sürmesi gerektiğine değindi. Gazeteci Banu Avar, “Sağlam ittifaklar yapacaksınız, herşeyi millileştireceksiniz. Bakın o zaman herşey nasıl tıkır tıkır çalışır. Bizim Atatürk sevgimiz, O`nun düşüncelerine bağlılığımız çok rahatsızlık veriyor. Bizim kafamızdan Atatürk sevgisini nasıl sileceklerini düşünüyorlar” dedi.


Büyük ilgi gören konferansının sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Banu Avar, herkesten etrafımızda olup bitenler ile ilgili düşüncelerini çevreleri ile paylaşmalarını istedi.Konferansın bitiminde Belediye Başkan Yardımcısı Argun Atıcı Gazeteci-Yazar Banu Avar`a çiçek takdim etti. Başkan Yardımcısı Argun Atıcı “Ulusal bilincimizi güçlü bir şekilde ifade ettiği için Banu Avar’a çok teşekkür ediyorum. Böyle çabalarla dikkat çektiğiniz konular ile Türk Milleti`nin ulusal bilincinin gelişeceğine inanıyorum” dedi.
Konferansın sonunda Banu Avar`ın kitap imzalatmak isteyen okurları uzun kuyruklar oluştururken kendisi de okuyucularının sorularını yanıtladı.


Source/Kaynak: balikesir.bel.tr

No comments:

Post a Comment