
Sivil toplum örgütleri, akademisyen, yazar ve yurttaşlar, "AKP'nin hazırladığı anayasa tasarısının Cumhuriyete saldırı" olduğu gerekçesiyle, tasarının geri çekilmesi istemiyle imza kampanyası başlattı. İmzaya açılan metinde "AKP'nin anayasa değişikliği tasarısı, birkaç göz boyama maddesi dışında, esas olarak yargı erkinin bertaraf edilmesine yöneliktir" denildi.
Aralarında, USTKB Sözcüsü İlhan Gülek, TÜMÖD Genel Başkanı Prof. Alpaslan Işıklı, TÜMÖD İstanbul Şube Başkanı Prof. Tolga Yarman, TÜMÖD Yöneticisi Cüneyt Akalın, İÜ Hukuk Fak. Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Tevfik Özcan, TGB Kurucu Başkanı Adnan Türkkan ve gazeteci-yazar Banu Avar'ın da bulunduğu kurum ve kişiler tarafından imzaya açılan metinde, "AKP tasarısı, anayasada 'güçler ayrılığı' olarak ifadesini bulan anayasal düzenin temel unsurlarından TSK'nin elini kolunu bağlamakta, başta yapısı ile oynadığı Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olmak üzere yüksek yargıyı, yürütmenin iradesine tabi kılmakta, askeri yargıyı ise işlevsiz hale getirmektedir" denildi.
AKP hükümetinin niyetinin, "Türk ulusuna kendi Cumhuriyetini katletme onayını sağlama çabası" olduğu vurgulanan metinde, tasarının anayasasının değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri arasında yer alan "hukuk devleti" ilkesine aykırı olduğu ifade edildi. Metinde, özetle şu görüşlere yer verildi: "Seçmen desteğini yitirmekte olan hükümet, iktidarı yitirme ve Yüce Divan'da yargılanma telaşı içindedir. TBMM'nde bekletilen 600'ü aşkın dokunulmazlık fezlekesinin büyük bölümü yüz kızartıcı suçları ihtiva etmektedir. Eğer hukuka ve beklentilere uygun adım atılacaksa bu, öncelikle Meclis'teki kürsü masumiyetinin dışında kalan dokunulmazlığın kaldırılması ve milletvekillerinin yargılanması yolunun açılması olmalıdır." Metne imza atmak isteyenlerin bilgi@ulusalstkb.org adresine isimlerini, kurumları yazmaları yeterli olacağı belirtildi.
Kaynak: Aydınlık Gelecek Hareketi
Source/Kaynak: hakimiyetimilliye.org
K a m u o y u n a D u y u r u:
ANAYASA TASARISI CUMHURİYET’E SALDIRIDIR!
AKP’nin Anayasa değişikliği tasarısı, birkaç göz boyama maddesi dışında, esas olarak yargı erkinin bertaraf edilmesine yöneliktir.
AKP tasarısı; anayasada “güçler ayrılığı” olarak ifadesini bulan anayasal düzenin temel unsurlarından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elini kolunu bağlamakta, başta yapısı ile oynadığı Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olmak üzere Yüksek Yargıyı Yürütme’nin iradesine tabi kılmakta, Askeri Yargıyı ise işlevsiz hale getirmektedir.
Dahası, AKP Hükümetinin niyeti, halk oylaması adı altında yandaş medyada yaratılan kara propaganda ve kafa karışıklığı ile Türk ulusuna kendi Cumhuriyet’ini katletme onayını sağlama çabasıdır. Kimi aydınlar, toplumu bütün kesimlerinin katıldığı bir anayasa gibi bulanık hayallere yönlendirmektedir.
Milletin fikir birliği halinde olduğu husus, Anayasa’nın ilk dört maddesinde ifadesini bulan Cumhuriyeti yaşatmaktır.
Anayasa değişikliği tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri arasında yer alan hukuk devleti ilkesine aykırıdır.
Mevcut anayasanın değişmesi gereken bir çok maddesi olduğu açıktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin idari, mali, askeri ve adli bağımsızlığını yeniden sağlamak, demokrasiyi inşa etmek ve emekçi sınıfların yaşamlarını karartan sorunları hafifletmek, yapılması gerekenlerin başında yer almaktadır. Ancak ortaya sürülen tasarının taşıdığı niyet bunun tam tersidir.
Seçmen desteğini yitirmekte olan hükümet, iktidarı yitirme ve Yüce Divanda yargılanma telaşı içindedir. Son on yılda küresel sermayenin veya Avrupa Birliği’nin istemleri doğrultusunda yaratılan hukuksuzluk, tekelci kapitalistler için kuralsızlaşmaya, emekçiler ve yurtseverler için baskı ve zulme dönüşmüştür. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bekletilen 600’ü aşkın dokunulmazlık fezlekesinin büyük bölümü yüz kızartıcı suçları ihtiva etmektedir. Eğer hukuka ve Türk ulusunun beklentilerine uygun adım atılacaksa bu, öncelikle Meclisteki kürsü masuniyetinin dışında kalan dokunulmazlığın kaldırılması ve milletvekillerinin işlediği suçlar nedeniyle yargılanması yolunun açılması olmalıdır. AKP tasarısı, Anayasanın metninde güvenceye alınan sadece Cumhuriyetin değil, hukukun da genel prensibi olan ve 1610’den beri anayasa yargısında temel normlardan kabul edilen “hiç kimse kendi davasının yargıcı olamaz” ilkesini de ayaklar altına almaktadır.
Bu tasarının kesinleşmesi milletin bağrında ağır bir yara açacaktır.
Ancak, milletin hakkını gaspetmenin kolay olmadığı görülecektir. Nasıl insan hakları tek bir kişinin hakkının diğer insanların aksi yönde oybirliği olsa bile ortadan kaldırılmasını reddediyorsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin ortadan kaldırılması, yurttaşlığın en doğal görevlerinden direniş hakkını açıkça gündeme getirecektir.
Tarihin bölge coğrafyasında kritik bir rolü üzerine yüklediği güzel ülkemiz, bu yolla barışa yöneltilemez; olsa olsa barış karşıtı güçlere kapı aralanır.
Günümüzde yaşananlar “daha demokratlarla” “ daha az demokratlar” arasındaki ayrışma değildir; esas ayrışma “işbirlikçilerle” “ yurtseverler” arasındadır.
Bizler, aşağıda imzaları bulunan yurttaşlar ve demokratik örgütler Halkımızı, sağduyu sahibi tüm yurttaşlarımızı Cumhuriyet mevzilerini korumaya, bu tehlikeli tasarıyı geri çekmesi için AKP’ye her yoldan baskı yapmaya çağırıyoruz.
İlk İmzacılar:
İlhan Gülek, Ustkb Sözcüsü
Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, Tümöd Genel Başkanı
Banu Avar, Gazeteci Yazar
Prof. Dr. Tolga Yarman, Tümöd İstanbul Şube Başkanı
Cüneyt Akalın, Tümöd Yöneticisi
Turgut Ünlü, Add Marmara Bölge Sorumlusu
Merdan Aslan, 68’liler Birliği Vakfı Yöneticisi
Adnan Türkkan, Türkiye Gençlik Birliği Kurucu Başkanı
Saniye Yalçın, İstanbul Cumok
Zafer Fortacı, Yurttaşlık Hareketi Der.
Erkan Aksoy, Eğitim-İş
1.No.Lu Şube Başkanı
Canan Altunel, Deniz Yıldızı Derneği
Prof. Dr. Mehmet Tevfik Özcan, İü Hukuk Fak. Öğretim Üyesi
Mehmet Kunt, Yurtsever Hareket
Ataol Behramoğlu - Şair, Yazar, Öğretim Üyesi
Doğan Elçi - Tgb Isparta İl Başkanı
Dicle Dach, Emekli İşçi- İstanbul
Lütfi Sertoğlu, Serbest Mimar
Av.Ayşegül Şahin, İstanbul Ckd
Cengiz Yıldırım, Cumhuriyet Gazetesi
Noyan Umruk, Doktor
Şener Demirkol, Ressam
Cengiz Gücük
M.Cengiz Mete, A.D.D. Bahçeşehir Şube Başkanı
Belgin Balanoğlu Alagöz, Ressam-Seramikçi-Gazeteci-Sanat Yazarı. Upsd Üyesi
Gülsen Tuncer, Tiyatro Ve Sinema Sanatçısı Engin Ayça, Sinema Yönetmeni
Nurhan Öztaş, Emekli İstanbul
Av. Osman Şentürk, Atatürk Vakfı Yönetim Kurulu Adına Başkan
Bilge Türker, Türkiye Soroptimist Federasyonu Üyesi
Öner Yağcı, Yazar
Dr. N. Filiz İrge, Marmara Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi
Türkan Erkin, İstanbul Cumok
Ümit Ülgen, Usiad Onur Kurulu Üyesi
Deniz Banoğlu, Gazeteci-Yazar
Mualla Erkut-Ustkb
Münire Aksüt, Müşteri Yöneticisi Sağlık & Emeklilik Departmanı
Samed Gümüş, Tgb Tokat İl Başkanı
Sefer Kocakaya, Hacı Bektaşı Veli Kültür Derneği Bahçelievler Şube Başkanı
Necmiye Berktay ,Emekli Öğretmen
Fatma Ceyda Bilgeç/ Emekli/İstanbul
Gönül Ander, Avukat
Güler Konuralp, Emekli Bankacı
Erhan Ersan, Metalurji Muh.
Günel Altıntaş, Şair, Yazar Ve Yayıncı
Berkiz Berksoy - Bağımsız Edebiyat Araştırmacısı, Yazar
Ali Karagöz, Şair Ve Yazar
Ali Tartanoğlu, Gazeteci
Prof. Dr. Selçuk Apak, Emekli Öğretim Üyesi
Prof.Dr. Memnune Apak,E. Öğretim Üyesi
Cihat Altunyuva, Add Kocaeli Şubesi Başkan Yardımcısı
Hatice Emektar, Ayvalik – Balikesir
Cengiz Emektar, Ayvalik – Balikesir
Ercüment Yıldırım, Mühendis
Müzeyyen Erev-Emekli Eğitimci
Orhan Suda -Yazar-Çevirmen
Tansu Ersoy, Emekli Öğretmen
Hilal Küçük- İstanbul Teknik Üniversitesi
Ayten Mutlu – Yazar
Leyla Alpay / İstanbul
Olcay Çınar – İzmir Makine Mühendisi
Arzu Özok, Emekli
Hakkı Uğur Özok, Doktor
Göksu Özok, Öğrenci
Fikriye Aslan, Ev Hanımı
İsmail Aslan, Mühendis
Dündar İnce, Cumok
Feyzullah Öztürk, Ekonomist
Ali Karakaya, Konya
İlkay Genç, Emekli.
Melike Balık, Ev Hanımı
Celal Reha Özpulat, Emekli
İbrahim Çelik, Hekim
No comments:
Post a Comment